Luontotalon Tapani Heinonen: kestävien kotien rakentaja

Luontotalon takana on lietolainen Tapani Heinonen, rakennusalan yrittäjä toisessa polvessa. Kipinä rakennusalaa kohtaan syttyi jo nuoruudessa. ”Ollessani 14-vuotias, pääsin kesätöihin kerrostalotyömaalle timpurin apupojaksi”, Tapani kertoo. Rakennusala vei nuoren miehen mennessään siltä seisomalta. Myöhemmin hän kouluttautui sekä puusepäksi että rakennusmestariksi.

Ennen yrittäjän uraansa Tapani työskenteli remonttimiehenä, arkkitehtitoimistossa sekä kaupungilla rakentamisen parissa. Kun mikään niistä ei tuntunut kolahtavan täysillä, perusti hän lopulta oman yrityksen vuonna 1983. Oman yrityksensä kautta Tapani on sekä suunnitellut että toteuttanut satoja rakennuksia omakotitaloista kesämökkeihin ja rivitaloihin Suomessa ja ulkomailla. Nykyään Luontotalo keskittyy pientalojen suunnitteluun ja rakennustöiden valvontaan.

Haasteet on tehty ratkottaviksi

Nykyisessä työssään Tapani kertoo olevansa ennen kaikkea kotihaaveiden esteenä olevien haasteiden ratkoja. Asiakkaan toiveiden, tontin maaperän ja muodon sekä rakentamiseen käytettävissä olevan budjetin yhteensovittaminen voi olla joskus mutkikasta, ja perheen kannalta parasta ratkaisua saa miettiä ihan tosissaan.

”Se fiilis, kun ratkaisun lopulta keksii ja asiakkaatkin hihkuvat innoissaan, että juuri tämä tuntuu oikealta, niin sitä ei voita mikään”, Tapsa kuvailee. Heinosen periaatteena on suunnitella laadukkaita ja kestäviä koteja ja mökkejä. Jo ensimmäisistä kynänvedoista lähtien Tapani pohtii ulkonäköseikkojen lisäksi talon rakenteita: miten katto pysyy ylhäällä, miten vedeneristys hoidetaan ja mihin suuntaan kulmakaapin olisi hyvä aueta. ”Mitään sellaista ei kannata suunnitella, mitä ei voi myös järkevästi toteuttaa”, Tapsa sanoo.

Rakkaudesta lajiin

Tapanin voi palkata mihin tahansa yksittäiseen tehtävään omaan rakennusprojektiin liittyen, mutta parhaimman lopputuloksen saa, kun hän on mukana hankkeessa sen alusta asti. ”Mielellään olen mukana jo tontin valinnassa, sillä mikään muu yksittäinen seikka ei vaikuta tulevan talon ominaisuuksiin ja kokonaiskustannuksiin yhtä paljon kuin rakennuspaikka”, Tapsa kertoo.

Myös Tapsan vapaa-aika kuluu rakentamisen parissa. ”Tykkään remppailla omassa talossa. Omaa kotiani olen ehtinyt muutella niin monta kertaa, etten edes enää pysy laskuissa. Lisäksi tykkään asentaa keittiökalusteita tutuille, kai sitä harrastukseksikin voisi kutsua”, Tapani kertoo.

Haluatko sinä Tapanin avuksesi rakennusprojektiisi? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!