Rakennuttajan vastuu
Haaveiletko uuden pientalon rakentamisesta? Hieno juttu, sillä parhaimmillaan rakennusaika on yksi elämän ikimuistoisimpia kokemuksia. Rakennuttamiseen liittyy kuitenkin monia velvoitteita ja vastuita, jotka voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Jos rakennusala ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kokosimme avuksesi kattavan tietopaketin rakennuttamiseen liittyvästä lainsäädännöstä ja vastuukysymyksistä.
Pientalon rakennuttajana tehtävänäsi ei ole vain lainaneuvottelut ja sisustuksen valitseminen. Olet itse vastuussa siitä, että talo suunnitellaan ja rakennetaan voimassa olevien säännösten ja määräysten mukaisesti (maankäyttö- ja rakennuslaki 119 §). Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tietää ja osata itse, vaan voit jakaa vastuuta ammattilaisille. Useimmiten sama henkilö voi toimia kaikissa alla mainituissa tehtävissä. Se on järkevää sekä kustannusten että työn sujumisen näkökulmasta.
Miten nämä liittyvät avaimet käteen- tai talopakettirakentajaan? Eikö talotoimittaja vastaa kaikesta?
Talopakettien toimittajat rajaavat usein oman sopimuksensa ulkopuolelle pääsuunnittelijan, vastaavan työnjohtajan, turvallisuus- ja kosteudenhallintakoordinaattorin sekä päätoteuttajan tehtävät. Jos itseltäsi ei löydy osaamista näihin tehtäviin esimerkiksi oman ammatin kautta, on jokaisen rakennuttajan löydettävä hankkeelleen ainakin ulkopuolinen pääsuunnittelija ja vastaava mestari. Muut vastuut jäävät rakennuttajalle itselleen, ellei muuta ole sovittu. Luethan siis huolella alla olevat kuvaukset ja pohdi, ovatko nämä velvollisuudet sellaisia, jotka haluat ottaa vastuullesi rakennusprojektin aikana.
Pääsuunnittelija
- Jokaisella rakennushankkeella tulee olla pääsuunnittelija (maankäyttö- ja rakennuslaki 120a §). Parhaimmillaan hän on rakennuttajan luottohenkilö ja apuna projektin alusta alkaen, mielellään jo ennen tontin hankintaa.
- Pääsuunnittelija vastaa rakentamiseen liittyvien suunnitelmien kokonaisuudesta ja yhteensopivuudesta. Koska rakennukseen tarvitaan sähkö-, lvi-, rakenne- ja monia muita erityisosaamista vaativia suunnitelmia, vastaa pääsuunnittelija niiden yhteensopivuudesta. Jokainen erityissuunnittelija vastaa kuitenkin itse omasta työstään ja sen oikeellisuudesta.
- Pääsuunnittelijan ei tarvitse ole talon suunnittelija ja piirtäjä, mutta sama henkilö voi tehdä myös luonnos- ja ark-suunnittelun niin halutessasi.
- Yleensä pääsuunnittelija esittelee ja hakee rakennuslupaa rakentajan puolesta.
Vastaava työnjohtaja/vastaava mestari
- Jokaisessa rakennushankkeessa tarvitaan pääsuunnittelijan lisäksi vastaava työnjohtaja (maankäyttö- ja rakennuslaki 122 §). Tätä tehtävää kutsutaan myös nimellä vastaava mestari tai mesu.
- Vastaava työnjohtaja varmistaa, että rakennustyömaalla noudatetaan voimassa olevia lakeja, asetuksia ja määräyksiä. Yleensä vastaavan mestarin tehtävänä on valvoa myös sitä, että erilaiset rakennusvaiheet kuten valut, vesieristeet ja lämmönsulut tehdään teknisesti oikein.
- Parhaimmillaan vastaava mestari toimii rakennuttajalle luotettavana neuvonantajana, joka osaa ennaltaehkäistä mahdollisia rakentamisen haasteita ja ohjeistaa virheiden korjaamisessa.
- Mestari tilaa rakennusvalvonnan vaatimat katselmukset työmaalle sekä täyttää lain vaatimaa rakennustyön tarkastusasiakirjaa työmaan edistymisen mukaan. Tutustu tästä esimerkiksi Liedon kunnan tarkastusasiakirjaan.
Kosteudenhallintakoordinaattori
- Yksinkertaisuudessaan kosteudenhallintakoordinaattori tarkoittaa henkilöä, jonka tehtävänä on rakennushankkeen kosteustekninen ohjaus ja valvonta.
- Tekee yleensä kohteeseen kosteudenhallintasuunnitelman ja valvoo sen toteuttamista.
- Lisäksi tekee tai teettää usein pintakosteusmittauksia tai näytepalatutkimuksia, esimerkiksi ennen lattiapinnoitteiden asentamista.
- Kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävästä määrätään asetuksessa rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta 12 §.
Turvallisuuskoordinaattori
- Pientalohankkeissa nimetään turvallisuuskoordinaattori, joka huolehtii rakennushankkeen turvallisuutta ja terveyttä koskevista velvoitteista (asetus rakennustyön turvallisuudesta 5 §).
- Laatii tarvittavan turvallisuusasiakirjan, -säännöt ja menettelyohjeen. Harmillisen monesti nämä jäävät tekemättä, josta voi seurata rakennuttajalle suuria ongelmia, varsinkin jos työmaalla sattuu tapaturmia.
- Turvallisuuskoordinaattorin tehtävänä on varmistaa, että päätoteuttaja tai urakoitsija on tehnyt rakennustyön turvallisuus- sekä rakennustyömaa-alueen käytön suunnitelman. Hän hoitaa myös työmaan perehdytykset.
Päätoteuttaja
- Jokaisella hankkeella on päätoteuttaja. Jos sellaista ei ole erikseen nimetty, vastaat rakennuttajana päätoteuttajan velvollisuuksista. Päätoteuttajan vastuut ovat määritelty asetuksessa rakennustyön turvallisuudesta 6 §.
- Päätoteuttaja valitsee pätevät urakoitsijat sekä turvalliset työmenetelmät ja nimeää vastuuhenkilöt.
- Hän huolehtii työmaan turvallisuussuunnittelusta, eri työvaiheiden yhteensovittamisesta sekä viestinnästä urakoitsijoiden välillä.
- Päätoteuttaja tiedottaa mahdollisista rakennustyömaan vaaratekijöistä urakoitsijoille ja työntekijöille, ja huolehtii yleisesti työmaan olosuhteista ja ajoituksesta niin, että työturvallisuus onnistuu.
- Vastuulla on myös tiedonantovelvollisuus verottajalle.
Dokumentointi
- Rakennustyön vaiheiden dokumentointi ei ole pakollista, mutta siitä on erittäin suuri hyöty Rakennuttajalle. Huolellinen dokumentointi on iso apu mahdollisten virheiden todentamisessa jälkikäteen. Siitä on hyötyä myös tulevaisuudessa muutos- ja korjaustöissä sekä taloa myydessä.
- Työvaiheita voi dokumentoida yksinkertaisimmillaan valokuvaamalla ja lyhyillä kirjallisilla muistiinpanoilla.