Luontotalo Oy

0400 520 127
info@luontotalo.fiRakentamisen laatu

Näkyvä laatu

hirsitalo_5Rakentamisen laaduista kaikista helpoimmin on nähtävissä ja ymmärrettävissä ns näkyvä laatu.

Sitä ovat mm. maali- ja tapettipinnat, puun pinnan höyläysjälki, puun laadun tasaisuus esimerkiksi paneelien ja parkettien pinnassa, puutavaran oksaisuus. Myös puutavaran kosteudella niin valmistuksessa kuin sen lopullisessa asennuksessa on suuri merkitys lopputulokseen. Yleensä siis kysymys on näkyvien pintojen viimeistelyn tasosta ja näin ollen kyseisten materiaalien laadusta. Asiassa on myös eripuolensa esimerkiksi siten, että toinen ihmisistä pitää oksaisesta paneelista, toinen oksattomasta. Käytännössä on kuitenkin niin, että mitä oksattomampi paneeli, tasaisempi parkettiväri tai valmiimpi pintakäsittely, sitä kalliimpi ja ”laadukkaampi” tuote on yleensä kyseessä. Tietysti asiaan vaikuttaa myös esimerkiksi paneelin paksuus ja leveys. Mitä leveämpi ja paksumpi paneeli kyseessä, sen vaikeampi on löytää hyvää tasalaatuista oksatonta paneelia.

Luontotalo pyrkii tarjoamaan asiakkailleen vain laadukkaita markkinoilla olevia tuotteita.

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa talosi pintamateriaaleihin täysin yksilöllisesti. Seuraavaksi kerromme hieman lisää yleisemmin toimitettavista materiaaleista.

hirsitalo_6Sisäkattopaneelimme ovat yleensä mäntyä, kooltaan 18×120 mm VM STP-paneelia. Kuivattuna 12-16% kosteusluokkaan. Normaalin suomalaisen paneelin ollessa ns terveoksainen mänty (OM). Meille on erikseen valikoitu ns. vähäoksaiset paneelit (VM) ja tähän joukkoon on vielä sekoitettu mukaan täysin oksatonta, erikoislaatuluokan paneelia (EM) noin 20%. Paneelit ovat pienellä oksamäärällään parasta mitä normaaliolosuhteissa Suomessa on saatavilla. Lisäksi paneelit lakataan tehtaalla valmiiksi. Ennen pohjalakkausta suoritetaan paneelin kevyt hionta sekä pohja- ja pintalakkauksen välissä vielä kevyt välihionta. Vastaavalla tavalla menettelemme kattolistojenkin kanssa. Tietysti lakatut puutavarat pakataan vielä asianmukaisesti muovikelmuun likaantumisen estämiseksi. Paneelit ja listat on myös saatavilla mm valkolakattuna, kysy lisää vaihtoehdoista. Ikkunoiden ja ovien sisäpuolisina vuorilistoina käytämme koristeprofiloituja vähäoksaisia mäntylistoja.

Hirsipaneelit, paneelipintaisiin väliseiniin toimitetaan kahta eri kokoista hirsipaneelia, 20×180 tai 25×260 mm. Tietysti nämäkin paneelit on kuivattu tehtaalla. Paneelin koko määräytyy käytettävän hirren mukaisesti. Tuolloin paneelin hyötykorkeus on vastaavasti sama kuin hirrenkin. Paneelien laatuluokkana on sama kuin hirsissäkin, terveoksainen mänty tai kuusi. Kumman valitset, oksien kauniisti kirjomat kuusen vai lämpimän punertavan männyn?
Kaikissa näissä em puutavaroissa edellytämme kuitenkin, että puutavarat säilytetään kuitenkin vähintään viikko ennen paikoilleen asennusta normaalissa tulevassa huoneen lämmössä ja kosteudessa jotta puutavaroista poistuisi niihin varastoinnin yhteydessä sitoutunut kosteus. Joskus jos säilytyspaikka on ollut heikko, voi aika olla pidempikin.

hirsitalo_7Hirret ovat tietysti tehtaalla juuri Sinun taloosi valmistettuja. Hirret valmistetaan Suomen nykyaikaisempiin kuuluvalla hirrentyöstölinjalle. Tietysti VTT:n , Valtion Teknillisen Tutkimuskeskuksen laadunvalvonnan alaisena. Siistiä höyläpintaa ja salvosten tiukkuutta sekä tarkkuutta. Puutavara kuivataan tehtaalla ennen hirsiaihioksi liimaamista 14% kosteuteen ja heti aihion valmistuttua se suojakäsitellään sinistymisen- ja homeenestoaineella. Suoja-aine suojaa hirsiä myös työaikaiselta likaantumiselta. Näin talosi ulkopuoli säilyy pidempään kauniina. Asennamme myös hirsien saumojen ja salvosten lopullisessa tiivistyksessä tarvittavat tiivisteet pääasiassa tehtaalla rakennustyö helpottamiseksi. Ainoastaan käyttämämme paisuva erikoistiiviste ulkoseinien pituushirsisaumoihin asennetaan työmaalla antamaan vielä lopullisen varmuuden hirsien tiiviydeksi.

Suomessa tutkittiin 1-kerroksiseksi rakennetun hirsitalon ilmatiiviyttä. N50 tiiveysluvuksi saatiin 0.75 l/h Kohteesta mitattua tiiveyslukua 0.75 l/h voidaan pitää poikkeuksellisen hyvänä. Tiiveysluku tarkoittaa talon ilmatiiveyttä. Tiiveys mitataan aiheuttamalla talon sisälle 50 pascalin alipaine ja mitataan sitten rakenteiden läpi tunnin aikana virrannut ilmamäärä. Testatun talon tiiveysluku 1 l/h tarkoittaa, että testitilanteessa talon ilma vaihtui yhden kerran tunnin aikana. Tavallisissa paikalla rakennetuissa pystyrunkoisissa pientaloissa tiiveysluku on keskimäärin 3.9 l/h.

hirsitalo_8
Portaat, ikkunat ja ovet. Portaina käytämme lakattuja mäntypuisia, asennusvalmiita avonaisia puuportaita. Ikkunoissa olemme päätyneet valkoisiin puualumiinirakenteisiin argon-täytteisiin ja vielä selektiivikalvolla varustettuihin lämpölasillisiin sisään avattaviin MSE-ikkunoihin. Suomalaisia, totta kai. Ovina käytämme varmasti suomalaiseen hirsitaloon toimivimmat ja näyttävimmät ovet, varustettuna tietysti Abloyn heloituksin. Kysy näistä lisää edustajiltamme.

Lisäksi tietysti voimme toimittaa toiveittesi mukaan paljon erilaisia muitakin tarvikkeita.