Luontotalo Oy

0400 520 127
info@luontotalo.fiLehtikirjoitus

METSÄN RAIKKAUTTA KESKELLÄ KAUPUNKIA

Hirsitalo on kulkenut pitkän tien kaupunkikelpoiseksi kodiksi. Tämän päivän massiivinen lamellihirsitalo haastaa kivitalon sen omilla aseilla, tyylikkäällä arkkitehtuurilla ja vankalla rakenteella. Kaikkein parasta hirsirakennuksessa on kuitenkin asumisen laatu, kun huoneilma vastaa puhtaan luonnon raikkautta.

Kadonneeksi julistettu ammattiylpeys on löytynyt Turun suunnalta. Tänä ahneuden aikakautena on ilo avata ovi taloon, jonka synnytystuskia on hoidettu enemmän kunnianhimolla kuin kustannustehokkuudella. Silti se soveltuu niin kooltaan kuin hinnaltaankin keskivertoisen suomalaisperheen kodiksi.

Tällaisia taloja ammattimiehet yleensä tekevät omaan käyttöönsä ja testamenttaavat lapsilleen. Luontotalo Oy kuitenkin suunnittelee ja toteuttaa taloja asiakkaille. Myös tämän moderni-ilmeisen , kolmen makuuhuoneen massiivihirsitalon.

Ilmarinen, Halmela

Talo mukailee monella tavoin tämän hetken suomalaisia pientaloasumisen haasteita. Massiivihirsirunkoisena se on ekologinen ja hyvän sisäilmansa vuoksi paitsi miellyttävä myös terveellinen asua. Hirsiseinä tasaa lämmönvaihteluja ja ennaltaehkäisee muun muassa hengitystiesairauksia sekä bakteerien ja homeen kehittymistä.

Hirsitalot ovat tulleet jäädäkseen taajama-alueille. Ulkonäöltään ne vastaavat muita puutaloja ja arkkitehtuuriltaan ovat yhdenvertaisia kivitalojen kanssa. Tätä rakennusta suunnitellessaan Luontotalo Oy kehitti paksuun lamellihirteen uuden lyhytnurkkaratkaisun, missä liitos on jiiriin sahattu. Hirret on työstetty Finnlamellin Alajärven tehtaalla. Uusi nurkkaratkaisu on nyt saatavissa vaihtoehtoisena kaikkiin Luontotalon hirsitaloihin.

Luontotalo on paljon kokenut hirsitalorakentaja. Yli 30-vuoden kokemuksella omaa yhden Suomen pitkäaikaisimmista kokemuksista lamellihirrestä. Luontotalo mallintaa aina jo tarjousvaiheessa kohteen jolloin talon rakenteet ja arkkitehtuuri on helposti havainnoitavissa. Luontotalolla on myös puusepän ammattitaitoa ja se näkyy heidän kohteiden yksityiskohdissa, tässä kohteessa erityisesti saunassa.

Luontotalo painottaa hyvän suunnittelun tärkeyttä. Monet virheet vältetään satsaamalla riittävästi aikaa suunnitteluvaiheeseen – ja vaalimalla perinteistä ammattiylpeyttä.

Myytäviin talopaketteihin usein valitaan mahdollisimman edulliset materiaalit ja työ tehdään niin pikaisesti kuin vain pystytään. Tämän hetken markkinatilanteessa tinkimättömästä työn laadusta ja hyvistä materiaaleista on vaan vaikea saada täyttä hintaa. Luontotalo ei kuitenkaan ole tinkinyt vuosien aikana keräämästään laaturakentajan maineestaan. Yhtiön erikoistunut tekemään hirsitaloja sekä Suomeen että Venäjälle.

Talo on rakennettu kallion päälle. Kallio on kaivettu puhtaaksi koko rakennuksen alalta ennen perustusten tekoa. Sokkelipalkki on osittain kiinni suoraan kalliossa, osin betonipilarien välityksellä. Seinät ovat kuusilamellihirsisiä joiden paksuus on 240mm. Seinien tiiveys on varmistettu jo tehtaalla ja työmaalla hirsien sisäreunaan on vielä lisätty tiivistenauha. Yläpohjassa on 500-millinen ontelopuhallettu selluvillaeriste. Muovin sijasta katossa on ilmansulkupaperi.

Talolle on porattu oma maalämpökaivo ja vesikiertoinen lattialämmitys ulottuu myös yläkertaan. Koneellisessa ilmanvaihdossa on lämmöntalteenotto. Asumismukavuuden ja -turvallisuuden vuoksi materiaaleissa on painotettu vähäpäästöisyyttä kuin myös laadun tuomaa kulutuksenkestävyyttä. Alakerran oleskelutilat ovat tammiparkettia / laattaa, terassin ja parvekkeen pintalaudoitus on lehtikuusta ja saunassa puu on jättiläistuijaa. Seinäpanelointi on tehty erikoisvalmisteisella 3-sormipaneeleilla. Kiukaan ympärillä on uudenlainen valokaide.

Ilmarinen, Halmela - Keittiö lehdisto3
Löylyhuoneessa on tyyliä ja tunnelmaa. Puu on parafiiniöljykäsiteltyä jättiläistuijaa, myös seinien sormipaneeleissa. lauteisiin integroidun kiukaan ympärillä on led-valaistu kaide. Kokonaisuudessa näkyvät Luontotalon puusepäntaidot.

Luontotalo on seurannut lamellihirren kehitystä eturivipaikalta 80-luvulta lähtien. Luontotalo Oy on erikoistunut laadukkaiden pientaloprojektien toteutukseen. Työtä on tehty paljon myös Venäjällä, jossa markkinat ovat vuosien aikana laajentuneet tyytyväisten asiakkaiden viestityksellä. Ensimmäisen talon Moskovaan Luontotalo toteutti 90-luvulla.

Suunnittelu on yksi Luontotalon parhaista osaamisalueista projektinjohtoineen, koska he hallitsevat koko talon rakentamisen alusta loppuun asti. Luontotalo suunnittelee erityisesti pientalojen suunnitteluun ja valmistukseen toteutetulla suomalaisella suunnitteluohjelmalla.

Näin meistä kirjoitti johtava suomalainen pientalorakentamisen  ammattilehti: UUSI KOTI,  tutustuttuaan valmiiseen kohteeseemme Turun lähellä.